Lynch-syndroom

Als je het Lynch-syndroom (Lynch of HNPCC) hebt loop je een grotere kans op dikkedarmkanker en/of baarmoederkanker. Ongeveer 4% van de mensen met dikkedarmkanker heeft Lynch. De meeste mensen met darmkanker zijn 70+, maar bij Lynch kan kanker voor het 55e levensjaar voorkomen.

Sneller poliepen

Met Lynch krijg je sneller poliepen in de dikke darm of baarmoeder. Een poliep is een goedaardig gezwel, ophoping van slijmvlies. Bij mensen met Lynch kan een poliep relatief snel uitgroeien tot kanker. Binnen 1 tot 5 jaar. Om die reden is het belangrijk dat je regelmatig controles krijgt.

Fouten in genen

De oorzaak van Lynch is een mutatie (fout) in een gen. Een gen is een stukje DNA met erfelijke informatie. Genen bevatten de informatie die nodig zijn voor het aansturen van processen in de cel. Eén van die processen is het opsporen en repareren van foutjes in het DNA. Als je zelf Lynch hebt, kan je dit doorgeven aan je kind. De kans daarop is 50%. Om te achterhalen of je Lynch hebt, kunnen jij en andere familieleden een erfelijkheidsonderzoek laten doen.

Foutjes in de volgende genen veroorzaken het Lynch-syndroom:

De gemiddelde leeftijd waarbij dikkedarmkanker voorkomt is ca. 41 tot 47 jaar. De gemiddelde leeftijd bij diagnose baarmoederkanker bij vrouwen met MLH1-mutaties is gemiddeld ca. 59 jaar.

De gemiddelde leeftijd waarbij dikkedarmkanker voorkomt, is 44 – 46 jaar. De gemiddelde leeftijd bij diagnose baarmoederkanker bij vrouwen met MLH1-mutaties is gemiddeld ca. 59 jaar.

De gemiddelde leeftijd waarbij dikkedarmkanker voorkomt, is 50-56 jaar De gemiddelde leeftijd bij diagnose baarmoederkanker is gemiddeld ca. 54 jaar. Onder de 40 jaar komt darmkanker zeer zelden of helemaal niet voor bij de families met MSH6-genmutatie.

Mensen met het erfelijke Lynch-syndroom door mutatie in het PMS2-gen hebben een licht verhoogde kans op darm- en baarmoederkanker, maar de kans op andere kankersoorten is niet duidelijk verhoogd. Darmkanker met een PMS2 mutatie onder de 40 jaar komt zeer zelden of helemaal niet voor. Lees meer hierover op het nieuwsbericht.

De gemiddelde leeftijd waarop darmkanker wordt vastgesteld bij een EPCAM-mutatie is 43 jaar. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het risico op baarmoederkanker bij een foutje in het EPCAM-gen veel lager is dan bij mutaties in andere Lynch-syndroom-genen. Een gemiddelde leeftijd waarbij baarmoederkanker voorkomt bij de EPCAM-mutatie is nog niet vastgesteld.