Controleonderzoek bij Lynch

Regelmatig controleonderzoek bij Lynch is erg belangrijk, omdat u meer risico loopt op diverse soorten kanker. Ook is het advies aan kinderen, broers, zussen en ouders om aan controle-onderzoeken mee te doen. Zij kunnen eerst via erfelijkheidsonderzoek afwachten of controles nodig zijn bij hen, maar dit is geen voorwaarde.

De medische richtlijn adviseert de onderstaande controle-onderzoeken.

Coloscopie of colonoscopie

Vanaf de leeftijd van 25 jaar wordt  geadviseerd 1 keer per 2 jaar een coloscopie (dikkedarmonderzoek) te verrichten. De tijd tussen de coloscopieën moet liever niet meer dan 2 jaar zijn. Lees het volgende artikel als u meer wilt weten over het coloscopie-onderzoek

Ook kunt u een filmpje bekijken over het darmonderzoek.

Vaginale echografie/inwendig onderzoek

Bent u een vrouw met het Lynch-syndroom? Dan heeft u een verhoogd risico op baarmoederkanker en eierstokkanker. Advies is om vanaf 40-60 jaar 1 keer per jaar te laten onderzoeken door de gynaecoloog. De controles bestaan uit: vaginale echografie, bloedonderzoek en inwendig onderzoek.

Controle van de eierstokken werkt niet voldoende om eierstokkanker te voorkomen. Eventueel kunnen bij vrouwen met Lynch de baarmoeder en eierstokken uit voorzorg worden verwijderd. De risico’s voor baarmoeder- en eierstokkanker verschilt per Lynch-gen mutatie (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 en EpCAM). De gynaecoloog zal de voor- en nadelen van zo’n operatie met u bespreken. Voorwaarden zijn dat u geen kinderwens (meer) heeft en ouder dan 40 bent. Het is belangrijk dat het kijkonderzoek van de darmen plaatsvindt vóór een eventuele baarmoederoperatie. Na een recente buikoperatie is een colonoscopie namelijk lastiger.

De officiële richtlijnen worden herzien en zijn te vinden op richtlijnendatabase Lynch-syndroom. Een aantal leden van onze Raad van Advies heeft meegeholpen bij het opstellen van deze richtlijnen.

Overige Onderzoeken

U preventief laten controleren op urinewegtumoren is niet raadzaam; we weten niet of dit soort onderzoeken voldoende helpen om kanker te voorkomen. Komen er in uw familie tumoren in de nieren en/of urinewegen voor, dan is het goed om gelijk naar de dokter te gaan als u last heeft van nieren, blaas  of plasbuis.

Ook preventief controleren op maagkanker wordt niet aangeraden door de werkgroep van de Federatie Medische Specialisten. Wel kan een eenmalige controle op aanwezigheid van de bacterie Heliobacter Pylori worden uitgevoerd. Het advies is daarom om u op de leeftijd van 25 jaar eenmaal te laten testen op de aanwezigheid van deze bacterie, die in de maag kan voorkomen en een groter risico geeft op het ontstaan van maagkanker. Als deze bacterie aanwezig is, krijgt u een kuur met twee soorten antibiotica om de bacterie te verwijderen. Heeft u regelmatig last van uw maag bespreek dit dan wel met uw specialisten.

Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor huidcontroles (door wie, hoe vaak, vanaf welke leeftijd?).

Als als u last heeft van talgkliercarcinomen moet u naar de dermatoloog (huidarts). Deze kan controleren of u het syndroom van Muir Torre heeft. Dit is een zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door een foutje in het MSH2-gen. Over het algemeen denken experts dat het Muir-Torre een vorm is van het Lynch-syndroom. Lees op deze website over dit zeldzame kankersyndroom: Muir-Torre.

Daarnaast is zelfcontrole heel erg belangrijk bij het voorkomen van huidkanker. Lees alles daarover in de brochure Zelfonderzoek preventie huidkanker’.

Er geldt bovenal dat u goed moet letten op uw gezondheid. Verandert daar iets in, ga dan direct naar de huisarts of de specialist. Regelmatig controleonderzoek bij Lynch om de 1-3 jaar spelen een sleutelrol.