Aesculaap

Uitzaaiing van darmkanker succesvol behandeld met nieuwe operatietechniek

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker dat sinds 2014 is ingevoerd, kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Echter in een deel van de gevallen is de ziekte verder gevorderd, met bijvoorbeeld uitzaaiingen in de lever. Amphia heeft recent een nieuwe operatietechniek toegepast om leveruitzaaiingen succesvol te verwijderen. Het gaat om uitzaaiingen die voorheen niet via een kijkoperatie behandeld konden worden. In nauwe samenwerking tussen de leverchirurg en een longchirurg kan een leveroperatie via de borstkas dan uitkomst bieden.

Het Amphia Ziekenhuis te Breda is in Nederland expert voor de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de lever. Patiënten uit de regio maar ook van daarbuiten worden voor deze operatie door andere ziekenhuizen naar Amphia doorverwezen. “Wij opereren uitzaaiingen van kanker in de lever al sinds enkele jaren middels een kijkoperatie ” zegt dr Paul Gobardhan, een van de leverchirurgen. “Zo’n operatie gebeurt via een aantal kleine sneetjes en heeft als voordelen dat je veel beter ziet wat je doet, de patiënt minder bloedverlies heeft en mede daardoor sneller herstelt”.Enkele weken geleden werd een darmkankerpatiënt met een uitzaaiing in de lever via een van de ziekenhuizen in de regio doorgestuurd naar Amphia. “Aan ons de vraag om te beoordelen of de uitzaaiing operatief verwijderd kon worden. Helaas kan dat bij uitzaaiingen in de lever niet altijd”, geeft Gobardhan aan. “In dit geval kon dat wel, maar vanwege de ligging hoog in de lever, leek een kijkoperatie uitgesloten”. Gelukkig kon de longchirurg uitkomst bieden. “Door de operatie via de borstkas uit te voeren kwamen we via het middenrif meteen bij de bovenkant van de lever” legt Eelco Veen, longchirurg in Amphia uit. “Deze operatie is in Nederland uniek en ook voor ons nog geen routine. Gelukkig verliep alles voorspoedig en konden we de uitzaaiing goed verwijderen.”
Door deze nieuwe techniek voor leverchirurgie aan de behandelmogelijkheden toe te voegen, kunnen de zorgprofessionals in Amphia in de nabije toekomst naar alle waarschijnlijkheid meer mensen succesvol behandelen.
Het herstel bij de 66 jarige patiënt verliep vlot en hij kon binnen 4 dagen het ziekenhuis verlaten.

  

Bron: Amphia.nl