Gezonde darmen zijn belangrijk voor iedereen. Wist je bijvoorbeeld dat 75 procent van ons immuunsysteem in onze darmen zit? Gezonde darmen zijn nodig om ziekteverwekkers in je lichaam op te sporen en te bestrijden. Gezonde darmen helpen je om meer energie te krijgen en sneller te herstellen na ziekte.

Zo krijg en houd je gezonde darmen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je darmen gezond te houden.

Het belangrijkste is om voldoende voedingsvezels te eten. We noemen dit prebiotica. Vezels zijn nodig om de goede bacteriën in je darmen te voeden. In volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en noten zitten veel vezels. Gemiddeld heb je per dag tussen de 30 en 40 gram vezels nodig. In Nederland ligt dit gemiddelde tussen de 15 en 23 gram vezels. Op de site van de Maag Lever Darm Stichting lees je hoe je stap voor stap meer vezels per dag kunt eten.

Naast het eten van voedingsvezels, kun je dagelijks probiotica innemen. Probiotica zijn levende bacteriën die goed zijn voor je darmen.
Probiotica zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals karnemelk, yoghurt, zuurkool, kefir, skyr, enzovoort.
De probiotica in deze producten kun je het beste eten of drinken meteen na het middageten. Op dat moment is de Ph-waarde in je maag het hoogst. Hierdoor worden de probiotica sneller door je darmen opgenomen. 150 tot 250 gram per dag is al genoeg.