Onderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.

COLON-studie

Het nieuwe onderzoek naar koffie en darmkanker is uitgevoerd door een onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen University & Research en gepubliceerd in het International Journal of Cancer. In het onderzoek zijn gegevens van meer dan 1.700 mensen met darmkanker meegenomen uit de langlopende COLON-studie.

Optimale hoeveelheid

Mensen met darmkanker die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken, hadden 32 procent minder kans op het terugkeren van darmkanker na behandeling dan deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken. Het verband tussen koffie en sterfte bij darmkanker blijkt U-vormig, met het laagste risico op sterfte bij 3 tot 5 kopjes per dag. Zowel minder als meer koffie ging gepaard met een hoger risico.

Darmkanker

Elk jaar wordt bij ongeveer 12.000 mensen in Nederland darmkanker vastgesteld. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende kankersoorten. Het aantal mensen dat langer leeft na de diagnose darmkanker neemt toe. Bij ongeveer 20 tot 30 procent van deze mensen komt de ziekte terug. Het is daarom relevant om de kans op een recidief te verkleinen.

Nog geen richtlijnen

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financierde het onderzoek. Nadia Ameyah, directeur van het WKOF: ‘Onze voeding heeft meer invloed op kanker dan we denken. Eerder hebben we gezien dat er sterk bewijs is dat koffie de kans op lever- en baarmoederkanker verkleint. Dat er ook een sterk verband is tussen koffie en de overleving van darmkanker is goed nieuws. Wij drinken in Nederland graag koffie, dus meer koffiedrinken is voor veel mensen haalbaar.’ Wel benadrukt het fonds dat meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe koffie de kans op overleving na de diagnose darmkanker kan verbeteren. Het is ook nodig om meer te ontdekken over koffie in relatie tot andere soorten kanker en andere ziekten voordat adviezen over koffie in de behandelingsrichtlijnen opgenomen kunnen worden.

BronWereld Kanker Onderzoek Fonds