Wat betekent corona voor mensen met ‘n darmaandoening?

De tweede golf: corona en spijsverteringziekten

laatste update: 20 oktober 2020

Het coronavirus raakt niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten. Om spijsverteringsziekten op tijd op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen, is het van groot belang dat mensen met klachten of vragen over hun behandeling zich bij hun huisarts of specialist melden. In ons overzicht van veelgestelde vragen gaan we onder andere in op wat je kunt doen als je spijsverteringsklachten hebt, of vragen over een geplande behandeling of het bevolkingsonderzoek. Maar ook wat je zelf kunt doen om je weerstand te vergroten. 

De Maag Darm Lever Stichting (MLDS) heeft veel gestelde vragen en antwoorden verzameld en op hun website geplaatst. Onze stichting wil deze informatie graag met u delen.

Klik op deze link voor de FAQ -coronavirus

Alle MDL-artsen werken momenteel hard om de MDL zorg in Nederland op een hoog niveau te houden voor onze patiënten. Desondanks zal een deel van de zorg afgeschaald moeten worden. We kiezen er dan voor de zorg uit te stellen die niet op korte termijn tot blijvende gezondheidsschade bij onze patiënten leidt. Voorbeelden hiervan zijn het uitstellen van preventief onderzoek, zoals bijvoorbeeld controle endoscopieën bij patiënten met een rustige Barrett slokdarm of een rustige colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Er wordt dus per individuele patiënt bekeken of de zorg uitgesteld kan worden. Als beroepsgroep merken we nu al dat daar veel begrip voor is bij onze patiënten.

Namens de NVMDL, Nederlandse Vereniging van MDL artsen

Bron: MLDS