Vrijwilliger St. Lynch Polyposis haalt donatie binnen door deelname Zuiderzee Klassieker

Ton Bunnik, penningmeester van de Stichting Lynch Polyposis, heeft zaterdag 9 september 2023 deelgenomen aan de Zuiderzee Klassieker en € 1.665 (166 % van het beoogde bedrag) ‘opgehaald’. Bij dit jaarlijkse evenement georganiseerd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) wordt er zoveel mogelijk donaties gevraagd voor onderzoek naar spijsverteringsziekten. De fietsende deelnemers werven donateurs voor hun fietsactie. Zij kunnen kiezen om 5 verschillende routes van 40 tot 180 km te fietsen.

Project Darmkanker surveillance op maat voor mensen met Lynch

Ton fietste mee onder het mom ‘gun ons minder belastende kijkonderzoeken bij erfelijke darmkanker’ omdat hij onderzoek speciaal voor het Lynch-syndroom belangrijk vindt. Veerle Coupé is projectleider van het project ‘Darmkanker surveillance op maat voor mensen met het Lynch-syndroom’. Zij ontvangt subsidie van het MLDS. In dit onderzoek wordt gekeken of de mate van screening op de persoon met Lynch afgestemd kan worden. Er wordt onderzocht of de belastende jaarlijkse of tweejaarlijkse darmonderzoeken niet voor iedereen met Lynch meer nodig.

Op YouTube is een filmpje te zien van Veerle Coupé, Ton en Sigrid:

https://www.youtube.com/watch?v=PMbW_u_er80

MLDS heeft dit onderzoek gesteund met € 250.000 subsidie. In totaal is €101.771 dankzij de deelnemende fietser van de Zuiderzee Klassieker opgehaald.