Aesculaap

Oproep van WHO voor nieuwe antibiotica

Met de publicatie van een lijst met twaalf bacteriesoorten waarvoor niet of nauwelijks antibiotica bestaan, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 27 februari 2017 de aandacht gevestigd op de noodzaak om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

De WHO heeft drie categorieën geclassificeerd, al naar gelang de urgentie: kritiek, hoog en medium prioriteit. De top drie van de lijst met de gevaarlijkste bacteriën wordt aangevoerd door Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa en Enterobacteriaceae (zoals Klebsiella en E.coli) die allemaal resistent zijn tegen carbapenem (laatste klasse antibiotica, red.). Zij vallen in de categorie ‘kritiek’.

Het is de eerste keer dat de WHO een dergelijke lijst publiceert. Marie-Paule Kieny verklaart namens de WHO: ‘De antibioticaresistentie neemt almaar toe en onze behandelmogelijkheden raken uitgeput. Als we dit aan de markt overlaten, zullen de nieuwe antibiotica die we het hardst nodig hebben, niet op tijd worden ontwikkeld.’

De lijst die is samengesteld door de afdeling infectieziekten van de universiteit van Tübingen, is bedoeld om de verschillende regeringen aan te sporen om beleid te ontwikkelen dat innovatie en onderzoek stimuleert. Deze week komen volksgezondheidministers van de G20 bijeen in Berlijn. De Duitse minister Hermann Gröhe heeft toegezegd het onderwerp te bespreken met zijn collega’s.

 

Bron: Medisch Contact