Maart = Darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Vele organisaties vragen aandacht voor darmkanker. De Stichting Lynch Polyposis vraagt daarnaast aandacht voor erfelijke darmkanker. Jaarlijks krijgen 12.000 mensen de diagnose darmkanker, waarvan circa 3-5 % erfelijkheid de oorzaak is.

Signalen darmkanker

Voor mensen tussen de 55-75 jaar is er het bevolkingsonderzoek dat darmkanker of voorlopers daarvan tijdig kan opsporen. Vele instanties zoals de MDLS (Maag Darm en Lever Stichting), Stichting Darmkanker en Bevolkingsonderzoek Nederland attenderen mensen op de signalen van darmkanker. Net zoals u altijd zelf alert moet zijn op tekenen die iets te maken kunnen hebben met darmkanker, bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting. Het op tijd signaleren van darmkanker is ontzettend belangrijk, want hoe eerder dit wordt ontdekt, des te beter de behandelopties en prognose zijn.

Darmkanker kan erfelijk zijn

Helaas weet niet iedereen dat darmkanker erfelijk kan zijn. De Stichting Lynch Polyposis vraagt hier aandacht door om op Social Media mensen er op te attenderen om naar de huisarts te gaan als er darmkanker in de familie voorkomt. Vroegtijdige opsporing van Lynch of Polyposis door middel van een erfelijkheidsonderzoek is belangrijk.

Speciaal voor deze ‘awareness campagne Erfelijke Darmkanker’ zal binnenkort de Stichting Lynch Polyposis speciaal een webpagina www.erfelijkedarmkanker.nl lanceren. Bezoekers worden doorverwezen naar https://www.thuisarts.nl/darmkanker/er-komt-darmkanker-in-mijn-familie-voor en naar onze website van de Stichting Lynch Polyposis.