Aesculaap

Kennis over darmkanker dringt niet door

Nederlanders zijn zeer slecht op de hoogte van darmkanker. Dat vindt de Maag Lever Darm Stichting. ,,Zorgwekkend!”, oordeelt de MLDS. Zeven op de tien Nederlanders (70 procent) weet onvoldoende van deze meest voorkomende vorm van kanker die hier elk jaar 15.000 inwoners treft.

Dat onthutsende beeld komt naar voren in een enquête onder duizend ondervraagden, gehouden vanwege de dinsdag startende Internationale Darmkankermaand (maart).

Bloed

Een op de acht Nederlanders (12,5 procent) meldt in het onderzoek van de patiëntenorganisatie ,,helemaal niets” te weten van darmkanker, laat staan mogelijke voortekenen te kunnen herkennen. Iets meer dan de helft van de enquête-deelnemers (55 procent) heeft slechts een klein beetje parate kennis over deze aandoening.

Een van de belangrijkste alarmsignalen die kan wijzen op darmkanker is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet ’bloed als symptoom dat het foute boel kan zijn’ spontaan te noemen. Alarmsignalen als ongemakken in de buik (40 procent) en een veranderende stoelgang (28 procent) worden minder vaak genoemd.

,,Wanneer darmkanker bij de patiënt vroeg wordt ontdekt, is het een van de best te behandelen vormen van kanker”, stelt woordvoerder Werner Tolsma van de Maag Lever Darm Stichting te Amersfoort. ,,Daarom ook is het belangrijk dan mensen zich bewust zijn van die alarmsignalen en risicofactoren.” Echter, dat ook erfelijkheid een risicofactor kan zijn weet slechts 6 procent van de ondervraagden.

Het tonen van een lijst met ’alarmsignalen’ door de onderzoekers deed de kennis-percentages bij de geënquêteerden toenemen: bijna 90 procent wist nu ’bloed in de ontlasting’ als symptoom van darmkanker te noemen. Ook een veranderend ontlastingspatroon (door iets meer dan 78% herkend), aanhoudende ongemakken in de buik (door 63% herkend) en onverklaarbaar gewichtsverlies (door 59% herkend) zijn veel voorkomende alarmsignalen die kunnen duiden op darmkanker.

Sinds 2014 wordt in Nederland elke twee jaar darmonderzoek aangeboden aan mensen tussen 55 en 75 jaar. Bij 2500 mensen is die eerste keer met behulp van een ontlasting-test darmkanker aangetoond.

 

Bron: Telegraaf 1 maart 2016
René Steenhorst