Aesculaap

Kankercellen misleiden afweersysteem door zich aan te passen

Tumoren passen zich aan de afweerreactie van het lichaam aan. Doorontwikkeling van immunotherapie biedt echter mogelijkheden om ook die aangepaste tumorcellen te elimineren.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maken dit dinsdag bekend.
Het menselijk afweersysteem valt tumorcellen aan door DNA-veranderingen (een bepalend kenmerk van kanker) te herkennen.

“Bij onze patiënten onderzochten we welke DNA-veranderingen in de tumorcellen herkend worden door het afweersysteem. Ook keken we of nieuw ontstane tumoren bij dezelfde patiënt nog steeds herkend worden door het afweersysteem”, aldus onderzoeker Sjoerd van der Burg.
Van der Burg en zijn collega’s ontdekten dat tumorcellen zich aanpassen door nieuwe cellen aan te maken met veel minder of geen van de herkende DNA-veranderingen. Daardoor ‘ontsnapt’ de tumor alsnog aan het immuunsysteem. Wel kan het afweersysteem nieuwe DNA-veranderingen weer leren herkennen.

Het probleem van ontsnappende tumorcellen kan worden bestreden door immunotherapie aan te passen. Dit is een relatief nieuwe behandeling voor kanker waarbij de eigen afweer wordt gesterkt in het opsporen en vernietigen van kankercellen.

Behandeling
De bevindingen zijn van belang voor ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven die werken aan immunotherapie. “Bij bepaalde vormen van immunotherapie gaat het om het versterken van de afweerreactie tegen van tevoren bepaalde DNA-veranderingen in de tumor”, aldus co-onderzoeker Els Verdegaal.

“Uit onze bevindingen volgt dat je die immunotherapie breed moet inzetten, dus gericht tegen zoveel mogelijk DNA-veranderingen. Bovendien zul je de behandeling zo nodig moeten wijzigen als blijkt dat de tumor zich heeft aangepast.”
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

 

Bron: NU.nl