Aesculaap

Huibregtsenprijs 2017 voor hoogleraar Tumorimmunologie Jolanda de Vries

Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit, heeft de Huibregtsenprijs 2017 ontvangen voor haar werk aan natuurlijke dendritische celvaccins. Deze prijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.
Jolanda de Vries onderzoekt de rol van dendritische cellen in de afweer tegen verschillende vormen van kanker en de effectiviteit van dendritische celtherapie. Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in afweerreacties. Bij een infectie of ontsteking, maar ook bij kanker, ondergaan dendritische cellen een ingewikkeld rijpingsproces, waarna ze uiteindelijk in de lymfeklieren stukjes van de ziekteverwekker presenteren aan T-cellen. Dat zijn de ‘killercellen’ van het afweersysteem die dankzij de boodschap van de dendritische cellen in staat zijn kankercellen aan te vallen.

Vaccin om kankercellen gericht aan te vallen

Jolanda de Vries ontwikkelde vanuit deze dendritische cellen een vaccin tegen kanker. Hiervoor worden dendritische cellen bij de patiënt afgenomen en in het laboratorium beladen met tumoreiwitten. Deze cellen worden weer aan de patiënt gegeven, waardoor de T-cellen gericht tumorcellen gaan aanvallen. Het grote voordeel van deze therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt en omdat het om lichaamseigen cellen gaat zijn er nauwelijks bijwerkingen.

De enige ter wereld, geheel op eigen kracht

De jury van de Huibregtsenprijs benadrukte dat Jolanda de Vries momenteel de enige ter wereld is die studies met vaccins op basis van natuurlijke dendritische cellen bij patiënten uitvoert. Opmerkelijk is dat zij haar onderzoek geheel op eigen kracht zonder de farmaceutische industrie bij de patiënt heeft gebracht. Dat de behandeling met natuurlijke dendritische celvaccins voorlopig uit de basisverzekering wordt vergoed, is ook uitzonderlijk. Het geeft aan hoe uniek en belangrijk dit werk is.

Over de Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs bestaat uit het sculptuur De Denker van beeldend kunstenaar Wil van der Laan en een geldbedrag van 25.000 euro, te besteden aan onderzoek. Eerdere Nijmeegse winnaars van de Huibregtsenprijs waren de hoogleraren Bart Jacobs (2012). Rutger Engels (2011) en Theo Rasing (2008).

De prijs wordt elk jaar uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, een jaarlijkse bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag met prominenten uit de wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport onder leiding van de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Bron: RU.nl