Terugblik landelijke contactdag 8 april 2017

De jaarlijkse informatieve landelijke contactdag werd voor de vijfde maal georganiseerd door de Stichting Lynch Polyposis, vele vrijwilligers en bestuur hadden een gevarieerd programma opgesteld en een aantal sprekers uitgenodigd die ieder gespecialiseerd zijn op hun onderwerp en zich bezig houden met het Lynch syndroom.

Om u een indruk te geven hoe het op zo’n dag verloopt treft u hieronder een aantal video bestanden van vier gastsprekers. Voor een uitgebreid verslag kunt u de bijlage in PDF formaat inzien, dit is een uittreksel van het contactblad juni 2017 van de stichting die onze donateurs ontvangen.

Informeren van familieleden

Het informeren van familieleden over een erfelijke belasting is een onderwerp dat voor ons allemaal moeilijk maar buitengewoon belangrijk blijft. Dr. Fred Menko, klinisch geneticus spreekt over dit thema.

 

Immuuntherapie bij Lynch

Immunotherapie is een veelbelovende nieuwe aanpak van kanker. Dat is op zich al goed nieuws, maar wat het voor onze achterban helemaal veelbelovend maakt is dat blijkt dat mensen met Lynch buitengewoon goed op deze therapie kunnen reageren. dr Adriaan Bins, internist-oncoloog legt het uit.

 

Nieuwe chirurgische technieken

Nieuwe technieken bij het aanleggen van diverse soorten pouches wordt uitgebreid toegelicht door dr. Willem Bemelman.

 

Gynaecologische aspecten van Lynch

Het advies in Nederland voor vrouwen met het Lynch-syndroom is om eenmaal per jaar naar de gynaecoloog te gaan voor controle op baarmoederslijmvlieskanker. Dit geld voor alle vrouwen tussen 40 en 60 jaar oud. Daarmee wordt baarmoederslijmvlieskanker vaker in een voor- stadium gevonden.
dr. Jorien Helder-Woolderink , gynaecologe vertelt.

 

 

Samenvating landelijke contactdag 2017