Een arts vindt 40% meer poliepen wanneer een computer met kunstmatige intelligentie (AI) meekijkt bij het kijkonderzoek van de darmen (coloscopie). Dit blijkt uit een studie waaraan bijna 1.000 mensen vanuit 10 landen hebben meegedaan.

Vanuit Nederland deden onderzoekers vanuit het Radboudumc mee. Zij kregen het standaard darmonderzoek, of het onderzoek waarbij een computer meekeek. De computer plaatste een paars vierkantje in het beeld als een plek er verdacht uitzag. De arts bekeek deze plek vervolgens nog iets beter. Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 100.000 mensen een kijkonderzoek van de dikke darm, een coloscopie. Daarbij gaat een arts met een camera in de darm op zoek naar darmkanker en poliepen.

Vergoeding medisch onderzoek AI nog in ontwikkelfase

“Een arts kan poliepen missen, omdat die net te kort in beeld zijn, of de aandacht op een andere plek heeft”, zegt arts-onderzoeker Michiel Maas. ‘Maar een computer bekijkt iedere pixel in het beeld en is iedere milliseconde even alert. Dat geeft een enorme meerwaarde.” Uit eerder onderzoek bleek al dat wanneer er meer poliepen worden gevonden en verwijderd, de kans dat iemand later darmkanker ontwikkelt kleiner is.

Hoewel de slimme computer al op de markt is gebracht door het bedrijf Magentiq Eye LTD wordt het nog niet vaak gebruikt. Maas: “Dit systeem kost geld, en de vergoeding van medisch onderzoek met hulp van AI zit nog in de ontwikkelingsfase.”

In vervolgstudies gaan de onderzoekers kijken of de computer ook kan zien of een poliep gevaarlijk is: Op basis van hoe de poliep eruit ziet en hoe groot deze is. Hoogleraar en MDL-arts Peter Siersema: “Als we dat tijdens het onderzoek kunnen bepalen, kunnen we onschuldige poliepen laten zitten. Die hoef je dan dus ook niet te laten analyseren. Uiteindelijk scheelt dat in de kans op complicaties én in de kosten.”

Bron: Radboudumc

Datum plaatsing: 19 december 2024